REVIVE HEALTH a pornit Campania de Vaccinare Antigripala!

Vaccinarea antigripala este extrem de importanta!

Cercetatorii din toata lumea subliniaza din ce in ce mai frecvent faptul ca vaccinul gripal, administrat in fiecare an, este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva virusurilor gripale.
Vaccinarea impotriva gripeireduce semnificativ numarul de imbolnaviri, scade frecventa vizitelor la cabinetele medicale, concediile medicale si invoirile, precum si numarul internarilor.
Vaccinarea antigripala este recomandata tuturor, de la varsta de 6 luni. Vaccineaza-ti copilul si si pe tine pentru protectie! Vaccinarea persoanelor cu risc ridicat este deosebit de importanta pentru a reduce riscul de complicatii ale gripei, cum ar fi pneumonia, care necesita spitalizare.

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani de la momentul administrarii. Anticorpii asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.
Vaccinul impotriva gripelor sezoniere protejeaza impotriva virusurilor gripale care, conform cercetarilor stiintifice, vor circula in timpul sezonului de gripa. Vaccinurile gripale tetravalente protejeaza impotriva a patru virusuri gripale, de fapt ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B. Cercetatorii recomanda utilizarea vaccinurilor gripale injectabile in timpul sezonului gripal. La REVIVE HEALTH sunt disponibile ambele vaccinuri tetravalente Vaxigrip si Influvac, autorizate pentru inoculare de catre autoritatile statului.

De ce este importantă imunizarea?

Cercetările stiintifice au demonstrat că vaccinarea antigripala reduce semnificativ rata complicațiilor în urma infecției cu virusul gripal. Complicatiile pot pune viata in pericol si pot conduce chiar la deces. Nou-născuții ai căror mame s-au vaccinat în timpul sarcinii nu sunt întotdeauna protejați. Eficacitatea profilaxiei variază de la an la an, fiind în strânsă legătură cu variabilitatea tulpinilor virusului gripal. Cu scopul de a fi eficiente, serurile trebuie să aibă în componență tulpini ale virusurilor care vor cauza îmbolnăviri în sezonul respectiv. Prin urmare, chiar vaccinul nu reuseste sa previna fiecare caz de gripă, acesta previne o serie de infecții, scade severitatea bolii și salvează nenumarate vieți.
Vaccinul gripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.

Cine trebuie sa se vaccineze in sezonul gripelor?

Orice persoana responsabila trebuie sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare sezon. Vaccinarea ca masura de preventie impotriva gripei este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii legate de gripa. Au risc crescut de complicatii severe ca urmare a gripelor sezoniere urmatoarele categorii:

• Toti copiii intre 6 luni si 4 ani (sugarii sub 6 luni sunt, de asemenea, considerati ca avand risc crescut, insa ei nu pot primi vaccinul antigripal, dar pot fi protejati prin vaccinarea persoanelor care au grija de ei);
• Persoanele peste 65 de ani;
• Femeile insarcinate, cele care au in plan sa ramana insarcinate, au nascut recent sau alapteaza in timpul sezonului gripei.
De asemenea, risc crescut de gripa si recomandare crescuta pentru vaccinul antigripal il au persoanele cu sistem imunitar deprimat de la medicamente sau boli (persoanele cu HIV, boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli pulmonare), toate categoriile de persoane (adulti, adolescenti, copii) care sufera de o boala cronica (de exemplu astmul bronsic), copiii si adolescentii care iau aspirina regulat si sunt la risc sa dezvolte Sindromul Reye daca fac gripa.

Când nu este recomandată vaccinarea antigripala?

• Copiii mai mici de 6 luni!
• Persoanele care suferă de alergii severe la oricare din componentele vaccinului!
Când este recomandata vaccinarea la indicatia medicului?
• Persoanele cu alergie la ou!
• Persoanele care în trecut au suferit de sindromul Guillan-Barré în termen de 6 săptămâni de la administrarea vaccinului
• Persoanele cu afecțiuni febrile moderate sau severe sau cu afecțiuni acute

Femeile gravide se pot vaccina antigripal?

Da, desigur, gravidele trebuie sa beneficieze de vaccinul antigripal. Specialistii recomanda vaccinarea antigripala tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent intre lunile octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii. Daca gravida este alergica la ou, trebuie sa discute cu medicul de familie inainte de vaccinare. Vaccinul antigripal contine urme fine de albus de ou. In cazul in care gravida are o sensibilitate la ou sau este alergica, este posibila vaccinarea, insa trebuie sa fie urmarita de catre medic 30 minute dupa adminstrarea vaccinului, pentru a se asigura ca nu a aparut nici o reactie adversa. Vaccinarea antigripala la femeia gravida:
• Previne gripa si complicatiile gripei la mama’
• Previne potentialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripa;
• Protejeaza copilul odata nou nascut impotriva gripei.

Cine nu ar trebui sa se vaccineze?

• Copiii sub 6 luni deoarece sunt prea mici pentru a fi imunizati
• Persoanele cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotic, etc.

In ce situatii trebuie sa discutati cu medicul de familie inainte de vaccinare?

• Daca ai alergie la ou sau la o componenta a vaccinului antigripal;
• Daca ai avut in trecut o reactie alergica severa la vaccinul antigripal;
• Daca ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta);
• Daca nu te simti bine.

Cand isi va face efectul vaccinul gripal?

Este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului gripal pentru ca organismal sa produca anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virus gripal.

Se poate face gripa dupa vaccinarea gripala?

Categoric nu, vaccinul antigripal nu provoaca gripa sub nicio forma. Este fals mitul potrivit caruia vaccinul antigripal ar provoca gripa deoarece contine virusul. Expertii spun ca acest lucru nu se poate intampla – cand cercetatorii creeaza vaccinul anual, folosesc caldura sau alte procese pentru a “inactiva” virusul, ceea ce inseamna ca nu ne poate infecta. Un motiv pentru care acest mit “pare” adevarat este ca dureaza cateva zile de la vaccinare pana devenim imuni la virusul gripei. Insa, in acest caz, nu vaccinul iti provoaca gripa – daca dezvolti gripa la 1-2 zile de la vaccinare este pentru ca organismul nu a avut timp sa dezvolte imunitate in raspuns la vaccin.

Ce reactii adverse sunt posibile post vaccinare antigripala?

Reactii adverse usoare:

• Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care a fost administrat vaccinul
• Durere de cap
• Febra (usoara)
• Greata
• Dureri musculare
• Lesin – ocazional

Reactii alergice severe:

• Dificultate in respiratie
• Raguseala sau respiratie suieratoare
• Umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor
• Urticarie
• Paloare
• Slabiciune
• Batai rapide ale inimii sau ameteli

Reactiile alergice severe care pun in pericol viata persoanelor vaccinate sunt rare.

Vaccinul gripal protejeaza si de infectia cu SARS-CoV-2?

Nu, vaccinul gripal este special pregatit pentru a proteja doar impotriva infectiei cu virusurile gripale sezoniere.

× Solicită informații